Nebezpečenstvá a riziká súvisiace so stresom

20.10.2010 15:32

V súvislosti so zmenami, ku ktorým došlo v organizácii práce, a ktoré prináša moderná doba, sa objavujú nové riziká, ktoré negatívnym spôsobom ovplyvňujú pracovnú pohodu a môžu mať následky aj na zhoršenie podmienok bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.


 

Medzi nové riziká,  ktoré sa v posledných rokoch javia ako veľmi aktuálne, patria stres, násilie a obťažovanie na pracovisku.

Násilie na pracovisku

Pojem násilia na pracovisku obvykle zahrňuje urážky, hrozby, alebo psychickú či psychologickú agresiu prejavovanú voči zamestnancovi v takej miere, že to ohrozuje jeho/jej zdravie, bezpečnosť alebo telesnú i duševnú pohodu. Násilie môže mať rasovú alebo sexuálnu dimenziu. Agresívne alebo násilné činy môžu mať formu hrubého chovania (nedostatok rešpektu voči iným), alebo fyzickú či verbálnu agresiu (so zámerom uraziť či zraniť).

Obťažovanie na pracovisku

Obťažovanie na pracovisku (často tiež uvádzané ako šikanovanie, mobbing alebo zastrašovanie) je definované ako opakované, iracionálne chovanie namierené proti zamestnancovi alebo skupine zamestnancov, ktoré vytvára riziko pre ich zdravie a bezpečnosť.

Obťažovanie môže zahŕňať útoky verbálne a fyzické, ale tiež rafinovanejšie jednanie ako je znižovanie hodnoty práce spolupracovníka alebo sociálnu izoláciu. Šikanovanie zahrňuje i využívanie moci alebo jej zneužitie v takých prípadoch, kedy obete šikanovania môžu mať problémy sa ubrániť. Môže obsahovať aj prvky diskriminácie voči zamestnancom na základe pohlavia, etnicity, zdravotného postihnutia atď.

Aké problémy môže násilie a obťažovanie spôsobiť?

Násilie a obťažovanie môže mať veľmi vážne následky ako pre poškodených jednotlivcov, tak aj pre ich podniky. Následky fyzického násilia u jednotlivcov sú rôzne a odstupňované od straty motivácie až k stresu (prejavuje sa často aj u nepriamej obete a svedka takéhoto konania). Môže spôsobiť poškodenie fyzického alebo psychologického zdravia. V krajných prípadoch môže nastať posttraumatická stresová porucha. Negatívne účinky pre organizáciu sa môžu prejaviť v zvýšenom absentérstve, klesajúcej motivácii, zníženej produktivite, zhoršení pracovných vzťahov a ťažkosťami s náborom nových zamestnancov.

ZDROJ: Verlag Dashöfer s.r.o.

 

Späť